Epoxy zemin kaplama, asite, alkaliye ve suya karşı direnci yüksek olan kimyasal bir reçinedir. Kullanım alanları; denizcilik ve tekne yapımı ile uzay ve havacılık sektörüdür.

Bunların yanı sıra inşaat sektöründe, yalıtım(kaplama), fiber elyaf uygulama, laminasyon, yapıştırma, macunlama ve dolgu işlerinde, boşluk doldurma ve yüzey düzleme uygulaması, çatlak ve kırık tamiratı, çelik imalatında, astar, ara kat veya son kat boya olarak, zemin ve duvar boyası gibi birçok kullanım alanı vardır.

Özellikle yapı sektörüyle birlikte geniş yelpazesiyle çok fazla kullanım alanına sahiptir.

Zemin kaplamasında tercih edilmesinin sebebi ise beton yüzeylerdeki olası fiziksel ve kimyasal tehditlere karşı olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için kullanılıyor olmasıdır. Ayrıca beton yüzeylerini korumak için ve zengin dekoratif renk seçenekleri ile dekorasyonda tercih ediliyor. Kolay temizlenebilen, hijyenik ve kaymaz bir zemine sahiptir.

epoxy zemin kaplama

Solvent içermeyen estetik yapısının yanı sıra; sürtünme, aşınma ve kimyasallara karşı dayanıklıdır. Basınca, çatlamalara karşı dirençli, esnek ve uzun ömürlü bir yapısı vardır.

Bütün bu özelliklere sahip olmasından dolayı çok fazla alanda göze hitap eden, fiziksel ve kimyasal direnci yüksek; uygulama yapılırken insan sağlığına zarar vermeyen zeminlerin üretilmesinden dolayı gün geçtikçe daha da fazla talep görmektedir.

Uygulama açısından da kolay olan epoxy zemin kaplama, uygulanırken rölatif nemin maksimum %80 olması gerekiyor. Zemin temizlenirken zeminde kir, toz ve yağ olmamalı yoksa epoksi zemine yapışmaz. Çatlak ve kırıklar varsa tamir edilmelidir.

Daha sonra durağan bir yüzey elde etmek için astar uygulanır. İlk astardan sonra düz bir zemin oluşturmak için ara kat uygulaması yapılır. Son kat olarak epoksi zemin kaplaması yapılır.

Epoksi Nedir?

Çok fazla alanda kullanılan epoksi sıvı halden katı hale dönüşen kimya biliminin tanımıyla termoset plastik olan kürlenerek bir hafta içinde mükemmel bir sertliğe ulaşan malzemedir. Ayrıca reçine ve sertleştirici karışımından oluşuyor. Belli oranlarda karıştırılarak, etrafına ısı vererek yavaş yavaş sertleşmeye başlıyor. Jel aşamasından sonra jöle kıvamına daha sonra da donarak sert bir hale geliyor. Donduktan sonra farklı alanlar dışında kuvvetli yapıştırıcı olarak da kullanılıyor. Özellikle inşaat sektöründe malzemelerin yapıştırılmasında ve tutturulmasında kullanılıyor

Epoxy Zemin Kaplama Türleri Nelerdir?

Epoxy zemin kaplama toplamda sekiz tipten oluşuyor. Bu tipler sırasıyla şöyle;

Tip 1-Döşeme Emprenyesi(Sealer): Solvent ve su esaslı olan 150 mm kalınlığında ve iki kat uygulanıyor.

Tip 2-Döşeme Boyası: Her bir katta kuru film kalınlığı için 100 mm kalınlığında ve iki kat uygulanır.

Tip 3-Yüksek Dayanımlı Zemin Kaplaması: En yüksek kalınlığı 300-1000 mm olacak ve solvent içermeyen biçimde iki ya da daha fazla kat uygulanır.

Tip 4-Çok Katlı Zemin Kaplama: Sandviç sistemler olarak bilinen, kalınlığı 2 mm ya da daha fazla olacak biçimde birden fazla döşemeden oluşan kaplamadır.

Tip 5- Dökme Esaslı Zemin Kaplamaları: 2-3 mm kalınlığında olan kendinden düzlenen düzgün yüzeylere denir.

Tip 6-Perdahlanmış Döşeme: 4 mm kalınlığında uygulanabilen, fazla dolgulu olarak kullanılan yüzeylerdir.

Tip 7-Ağır Hizmet Dökme Esaslı: 4 – 6 mm kalınlığında ve düzgün bir yüzeyi olan agrega dolgusudur.

Tip 8-Ağır Hizmet Perdahlı Döşeme: kesinlikle su geçirmeyen minimum 6 mm ve daha fazla kalınlığında mala ile uygulanabilen agrega dolgusudur.

epoksi zemin kaplama

Neden Epoksi Zemin Kaplama Tercih Edilir?

Diğer endüstiyel zeminler kısa sürede yıprandığı için zeminde farklı bozulmalar oluşabilmektedir. Böyle bozulmalar ile karşılaşmamak, uzun yıllar sorunsuz kullanabilmek ve olası ağırlıklara karşı dayanıklı olmasından dolayı epoksi zemin kaplama tercih edilmektedir.

Özellikle fabrikadaki beton zeminler yaya trafiğinden, iş makinelerinden, binek araçlarının oluşturduğu yoğun iş trafiğinin dışında fabrikada üretilen ürünlerde kullanılan hammadde ve yağların olumsuz etkilerine maruz kalır .

Bu beton zeminler epoksi zemin kaplama ile korunmadığı sürece asitli ve bazlı sıvılar betona nüfus eder ve beton zemin tahrip olur. Betondaki bu tahripler aşınmalara, betonun toz tutması ve ortamdaki tozların uçuşmaları, görüntü kirliliği ve insanlar için temiz olmayan sağlıksız bir mekan oluşmasına neden olur.

Böyle bir mekana gelen müşteriler, ziyaretçiler için ilk etapta görsellik önemli olduğu için kurum ve kuruluşlar için prestij ve iş kayıplarına neden olabilir. Yaydığı izolasyon ile mekanı rutubetten korur, temiz olması nedeniyle toz oluşumunu engelleyerek elektronik cihazları, iş makinalarını tozdan koruyarak arıza riskini ortadan kaldırır.

Bu da firmalar için maliyetlerin düşmesi ile sonuçlanır.

Bunun yanı sıra evlerde, mağazalarda farklı bir görünüm verdiği için favori çözümlerden biridir. Ayrıca bu zeminin kullanılmasının en büyük nedeni suya karşı dayanıklı malzemeler ile yapılmış olmasıdır. Bir diğer tercih edilme sebebi; iş yerlerinde, okul ve hastanelerdeki zeminlerde kolay temizlenebilir olmasından ve düşük fiyatlar ile yüksek verim alınmasından dolayıdır.

Bütün bunları göz önüne alarak epoksi zemin kaplamanın kurum ve kuruluşlar için uzun vadeli minimum maliyet ile ne kadar elzem olduğu görünmektedir.

Epoksi Zemin Kaplama Fiyatını Belirleyen Nedir?

İşlemin uygulanacağı alanın kaç m² olduğu, epoksi zemin kaplamanın fiyatını belirleyenlerden en önemlisidir. Alanın dışındaki fiyat belirleyenler ise; malzemenin miktarı, malzemenin niteliği, ekibin deneyim süreci, uygulamanın zorluk derecesi, eski zeminin bulunduğu durum ve kişinin isteğine göre zemin temizleme işlemi de fiyata eklenebilir.

Fiyat belirlenmeden önce fiyatı nasıl hesaplanır birde ona bakalım. Kaplama işlemine başlamadan önce alanın gezilip, keşif yapılması gerekiyor. Bu keşifte zeminin sertliğine ve durumuna bakılır. Bunlardan sonra da fiyat hesaplamasına gidilir.

Epoksi zemin kaplama için ayrılan bütçe ilk bakışta yüksek ve gereksiz gibi görünse de her açıdan sağladığı fayda büyük firmalar için uzun vadeli düşünülürse pek çok yararı olduğu açıktır.

epoxy zemin kaplama
Epoxy Zemin Kaplama
Sohbete başla..
Merhaba;

Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Call Now Button