Epoksi zemin kaplama son yıllarda zemin uygulamalarıyla alakalı en çok rağbet edilen bir türdür. İnşaat sektöründe zeminle alakalı uygulamalarda en popüler tercih haline gelmiştir.

Uzun ömürlü ve çok sert olmasından dolayı başlıca tercih edilmesinin en büyük özelliğidir.

Ayrıca dekoratif özelliğiyle de bilinir. Zeminde istenilen şekle ve kalıba sokulmasından dolayı birçok farklı alanlarda kullanıma müsaittir.

Epoksi zemin kaplama hem iç hem dış alanlarda uygulanabilir. İçindeki kimyasal reçine sayesinde çok sağlam olan bir üründür.

Epoksi zemin kaplama izolasyon görevi görür. Zeminle alakalı en çok şikayet şikayet unsurunu ortadan kaldırır. Asit ve suya karşı epoksi kaplama bu konudaki en sağlam tercihtir.

Doğal ve çevresel koşullardan etkilenmeyen ısı, yağmur, rüzgar ve donma gibi iklimsel etkilerden de etkilenmez.

(Daha detaylı bilgi için Epoksi Zemin Kaplama Nedir? konulu yazımızı da okuyunuz.)

Epoksi zemin uygulaması estetik görünümü ile uzun ömürlü olur. Sağlamlığının dışında dekoratif bir görüntü olarak da kullanılması çok önemlidir.

Epoksi zemin kaplama içerisinde barındırdığı antibakteriyel sayesinde son derece hijyen ve sağlıklıdır.

Epoksi kaplama yıllar geçtikçe direncini artırır, sağlamlaşır.

epoksi zemin kaplama konusunda detaylı bilgi

EPOKSİ ZEMİN KAPLAMA ÖZELLİKLERİ

Epoksi zemin kaplama özellikleri arasında en önemlisi bütün agresif kimyasallara karşı çok mukavemetli bir yapıya sahip olmasıdır. Son derece kolay temizlenme özelliğine sahiptir. İçerisinde barındırdığı antibakteriyel sayesinde hijyendir. Sınırsız renk seçeneği barındırır. Zemin yüzeyi aşınmaya uğramaz.

Epoksi zemin uygulaması ile alakalı tanımlanabilecek en güzel cümle şudur; “bir kez uygula yıllarca kullan” sloganı olmalıdır. Çünkü sağlamlığı ile alakalı uzun yıllar mukavemetini korur.

  • Hijyeniktir, antibakteriyeldir.
  • Agresif kimyasallara karşı çok güçlüdür.
  • Tozuma yapmaz.
  • Kaymaz bir zemin oluşturur.
  • Geniş renk seçeneğine sahiptir.
  • Estetik görünümü vardır.
  • Ekonomiktir.

Epoksi zemin kaplama, asite, alkaliye ve suya karşı direnci yüksek olan kimyasal bir reçinedir. Kullanım alanları; denizcilik ve tekne yapımı ile uzay ve havacılık sektörüdür.

Bunların yanı sıra inşaat sektöründe; yalıtım(kaplama), fiber elyaf uygulama, laminasyon, yapıştırma, macunlama ve dolgu işlerinde; boşluk doldurma ve yüzey düzleme uygulaması, çatlak ve kırık tamiratı, çelik imalatında, astar, ara kat veya son kat boya olarak, zemin ve duvar boyası gibi birçok kullanım alanı vardır.

Özellikle yapı sektörüyle birlikte geniş yelpazesiyle çok fazla kullanım alanına sahiptir. Zemin kaplamasında tercih edilmesinin sebebi ise beton yüzeylerdeki olası fiziksel ve kimyasal tehditlerdir. Karşı olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için kullanılıyor olmasıdır.

Ayrıca beton yüzeylerini korumak için ve zengin dekoratif renk seçenekleri ile dekorasyonda tercih ediliyor. Kolay temizlenebilen, hijyenik ve kaymaz bir zemine sahiptir.

Solvent içermeyen estetik yapısının yanı sıra; sürtünme, aşınma ve kimyasallara karşı dayanıklıdır. Basınca, çatlamalara karşı dirençli, esnek ve uzun ömürlü bir yapısı vardır. Bütün bu özelliklere sahip olmasından dolayı çok fazla alanda göze hitap eder. Fiziksel ve kimyasal direnci yüksek; uygulama yapılırken insan sağlığına zarar vermeyen gün geçtikçe daha da fazla talep görmektedir. Uygulama açısından da kolay olan epoksi zemin kaplama, uygulanırken rölatif nemin maksimum %80 olması gerekiyor. Zemin temizlenirken zeminde kir, toz ve yağ olmamalı yoksa epoksi zemine yapışmaz. Çatlak ve kırıklar varsa tamir edilmelidir. Daha sonra durağan bir yüzey elde etmek için astar uygulanır. İlk astardan sonra düz bir zemin oluşturmak için ara kat uygulaması yapılır. Son kat olarak epoksi zemin kaplaması yapılır.

Epoksi Nedir?

Çok fazla alanda kullanılan epoksi; sıvı halden katı hale dönüşen kürlenerek bir hafta içinde mükemmel bir sertliğe ulaşır.

Ayrıca reçine ve sertleştirici karışımından oluşuyor. Belli oranlarda karıştırılarak, etrafına ısı vererek yavaş yavaş sertleşmeye başlıyor. Jel aşamasından sonra jöle kıvamına daha sonra da donarak sert bir hale geliyor. Donduktan sonra farklı alanlar dışında kuvvetli yapıştırıcı olarak da kullanılıyor. Özellikle inşaat sektöründe malzemelerin yapıştırılmasında ve tutturulmasında kullanılıyor.

Epoksi Zemin Kaplama Türleri Nelerdir?

Epoksi zemin kaplama toplamda sekiz tipten oluşuyor. Bu tipler sırasıyla şöyle;

Tip 1-Döşeme Emprenyesi(Sealer): Solvent ve su esaslı olan 150 mm kalınlığında ve iki kat uygulanıyor.

Tip 2-Döşeme Boyası; Her bir katta kuru film kalınlığı için 100 mm kalınlığında ve iki kat uygulanır.

Tip 3-Yüksek Dayanımlı Zemin Kaplaması:

En yüksek kalınlığı 300-1000 mm olacak ve solvent içermeyen biçimdedir. iki ya da daha fazla kat uygulanır.

Tip 4-Çok Katlı Zemin Kaplama:

Sandviç sistemler olarak bilinen, kalınlığı 2 mm ya da daha fazla olacak biçimde; birden fazla döşemeden oluşan kaplamadır.

Tip 5- Dökme Esaslı Zemin Kaplamaları: 2-3 mm kalınlığında olan kendinden düzlenen düzgün yüzeylere denir.

Tip 6-Perdahlanmış Döşeme: 4 mm kalınlığında uygulanabilen, fazla dolgulu olarak kullanılan yüzeylerdir.

Tip 7-Ağır Hizmet Dökme Esaslı; 4 – 6 mm kalınlığında ve düzgün bir yüzeyi olan agrega dolgusudur.

Tip 8-Ağır Hizmet Perdahlı Döşeme; kesinlikle su geçirmeyen minimum 6 mm ve daha fazla kalınlığında mala ile uygulanabilen agrega dolgusudur.

Neden Epoksi Zemin Kaplama Tercih Edilir?

Diğer endüstiyel zeminler kısa sürede yıprandığı için zeminde farklı bozulmalar oluşabilmektedir. Böyle bozulmalar ile karşılaşmamak, uzun yıllar sorunsuz kullanabilmek; olası ağırlıklara karşı dayanıklı olmasından dolayı epoksi zemin kaplama tercih edilmektedir.

Özellikle fabrikadaki beton zeminler yaya trafiğinden, iş makinelerinden, binek araçlarının oluşturduğu yoğun iş trafiğinin dışında fabrikada üretilen ürünlerde kullanılan ham madde ve yağların olumsuz etkilerine maruz kalır .

Beton zeminler epoksi zemin kaplama ile korunmadığı sürece asitli ve bazlı sıvılar betona nüfus eder. bundan dolayı beton zemin tahrip olur.

Betondaki bu tahripler aşınmalara, betonun toz tutması ve ortamdaki tozların uçuşmalarını sağlar. görüntü kirliliği ve insanlar için temiz olmayan sağlıksız bir mekan oluşmasına neden olur.

Böyle bir mekana gelen ziyaretçiler için ilk etapta görsellik önemlidir. Tozlu bir zemin olduğu için prestij ve iş kayıplarına neden olabilir.

Yaydığı izolasyon ile mekanı rutubetten korur. Temiz olması nedeniyle toz oluşumunu engeller. Elektronik cihazları, iş makinalarını tozdan koruyarak arıza riskini ortadan kaldırır.

Bu da firmalar için maliyetlerin düşmesi ile sonuçlanır. Bunun yanı sıra evlerde, mağazalarda farklı bir görünüm verdiği için favori çözümlerden biridir.

Ayrıca bu zeminin kullanılmasının en büyük nedeni suya karşı dayanıklı malzemeler ile yapılmış olmasıdır. Bir diğer tercih edilme sebebi; iş yerlerinde, okul ve hastanelerdeki zeminlerde kolay temizlenebilir olmasıdır. Ve düşük fiyatlar ile yüksek verim alınmasından dolayıdır.

Bunları göz önüne alarak epoksi zemin kaplamanın için uzun vadeli minimum maliyet ile ne kadar doğru bir tercih olduğu görünmektedir.

EPOKSİ ZEMİN KAPLAMA FİYATLARI

Epoksi Zemin Kaplama Fiyatını Belirleyen Nedir?

İşlemin uygulanacağı alanın kaç m² olduğu, epoksi zemin kaplamanın fiyatını belirleyenlerden en önemlisidir. Alanın dışındaki fiyat belirleyenler ise; malzemenin miktarı, malzemenin niteliği, ekibin deneyim sürecidir. Uygulamanın zorluk derecesi; eski zeminin bulunduğu durum ve kişinin isteğine göre zemin temizleme işlemi de fiyata eklenebilir.

Fiyat belirlenmeden önce fiyatı nasıl hesaplanır birde ona bakalım. Kaplama işlemine başlamadan önce alanın gezilip, keşif yapılması gerekiyor. Bu keşifte zeminin sertliğine ve durumuna bakılır. Bunlardan sonra da fiyat hesaplamasına gidilir.

Epoksi zemin kaplama için bütçe ilk bakışta yüksek ve gereksiz gibi görünebilir. fakat sağladığı fayda çoktur.

Epoksi zemin kaplama fiyatları ile alakalı daha önce bahsettiğimiz epoksi zemin metrekare fiyatları sayfası mevcuttur.

Epoksi kaplama ile alakalı buradan nokta atışı fiyat vermek çok mümkün olmayabilir. Doğru bir fiyat tespiti için firmamız tarafından zemin etüdü yapılır. Mevcut zemine göre malzeme sarfiyat hesaplaması yapılır. Bu durumda doğru bir fiyat, zemin etüdü yapıldıktan sonra verilebilir.

Fiyatlarla alakalı biraz değinecek olursak her uygula için farklı bir tablo çıkabilir. Tabi şunu da unutmamak gerekir; Fiyat tablosu 400 m2 – 500 m2 arasında kabul görülen kaba bir fiyat olacaktır. En önemlisi ise m2 ölçüsü yükseldikçe birim fiyatı düşmektedir.

Epoksi birden fazla türle uygulanabilir. Epoksinin her bir çeşidi uygulama olarak farklı birim fiyatlarına sahiptir.

Epoksi Zemin Boya Uygulaması

Epoksi uygulamalarının arasında en ekonomik olanı epoksi zemin boya çözümüdür.

Zeminde kalınlık oluşturmaz bu yüzden milim tabakası incedir. zeminde boya görevi görmektedir. uzun ömürlüdür. düzgün bir zeminde kolaylıkla şık bir görüntü yakalanabilir.

m2 birim fiyatı ( 400 m2 – 500 m2 ) için 8 Euro – 9 Euro arasında değişmektedir. Metraj yükseldikçe epoksi m2 fiyatı düşmektedir.

Portakal kabuğu epoksi kaplama ;

Bir diğer uygulama çeşidi olan portakal kabuğu epoksi kaplama; epoksi sektöründe birden fazla isimle adlandırılabilir. bunlar;

  1. Multilayer epoksi kaplama
  2. Textürlü epoksi kaplama
  3. Grenli epoksi kaplama
  4. Kaymaz epoksi kaplama gibi

Maliyet açısından orta sınıf olan bu epoksi kaplaması en çok tercih edilen tür olmuştur. çünkü hem ekonomik hem de çok elverişlidir. kaymaz bir zemin oluşturduğu gibi kalınlığından dolayı çok uzun ömürlüdür. Asit, tiner gibi kimyasallara karşı oldukça dirençlidir.

portakal kabuğu epoksinin m2 maliyeti; ( 400 m2 – 500 m2 için) 12 Euro – 15 Euro arasındadır.

Self leveling epoksi kaplama ;

Self leveling epoksi en gösterişli epoksi çeşididir. Uygulama olarak zeminde pürüzsüz bir görüntü oluşturur. maliyet açısından diğer epoksi çeşitlerinden biraz pahalı gelebilir. Fakat hem malzeme sarfiyatı hem de eşsiz bir görüntü bu uygulamanın kalitesini ortaya çıkarmaktadır.

m2 birim fiyatı (400 m2 – 500 m2 için) 21 Euro – 22 Euro arasındadır.

epoksi zemin kaplama farklı bir uygulama
zemin kaplama epoksi kimyasalı ile

EPOKSİ ZEMİN KAPLAMA UYGULAMASI

Epoksi zemin uygulaması yapılmadan önce zemin düzgün olması ve doğru bir şekilde hazırlanmış olması gerekmektedir. Şayet uygulanacak olan zemin bozuk ise ve uygulama yapımına elverişli bir yüzeye sahip değilse; silim makinesi ile uygulama yapılacak hale getirilmelidir.

Epoksi zemin yapılacak zeminin nem cihazıyla ölçüsüne bakılmalıdır. Çok nemli bir yüzeye epoksi epoksi kaplama yapılması riskli olabilir.

Epoksi uygulaması zeminin yüzeyine göre epoksi astar yapılabilir. Uygulama esnasında bilinen klasik yöntemlerle yapılmamalıdır. Epoksi uygulaması belirtilen teknik şartname ile yapılmalıdır. Çünkü belirtilen şartlara göre yapılmadığı takdirde yapılan uygulama zamanla hatalar verip çatlaklıklar meydana gelecektir.

Epoksi zemin uygulaması yapılması kendi özel aletleriyle yapılan bir uygulamadır. Bu uygulamaların kesinlikle bir usta tarafından yapılması tavsiyemizdir. Çünkü en ufak bir hatada yapılan uygulama çöp olabilir. Çok riskli bir işçiliğe sahiptir. Malzeme katkılarının ayarlanabilir olması gerekir. Bundan dolayı uygulama yapılacak ise bir epoksi firması aracılığıyla yapılması daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz.

epoksi zemin kaplama

EPOKSİ ZEMİN KAPLAMA SU GEÇİRİR Mİ?

Epoksi içindeki kimyasallar sayesinde zemine uyguladıktan sonra izolasyon görev görmektedir. Fabrika zeminlerine yapmış olduğumuz uygulamalarda en dirençli kimyasal olan asit için bire bir çözüm uygulamasıdır.

Su geçirgenliğine çözüm olarak uygulanacak epoksinin, uygulama öncesi zeminin kuru olması gerekmektedir. Ayrıca zeminde herhangi bir nem tabakasının olmaması gerekmektedir.

epoksi kaplama dış alanlara da yapılabilir. Tabi burada en önemli unsur işini çok iyi bilen bir ustanın yapmasıdır. Yoksa en ufak bir çevresel darbede uygulama çöp olabilir.

Daha önce yapmış olduğumuz açık tribün epoksi kaplama uygulamasında hiçbir sıkıntı yaşamadık. Tribün altı yaşam alanları için bire bir izolasyon katmanı oluşturduk.

epoksi zemin kaplama
EPOKSİ ZEMİN KAPLAMA FİYATLARI

EPOKSİ ZEMİN KAPLAMA ÇEŞİTLERİ

Epoksi kaplama kulanım alanı olarak geniş bir yelpazeye sahiptir. Bundan dolayı her sektörde farklı bir uygulama görülmektedir.

Epoksi zemin kaplamanın birçok çeşidi vardır. bunlar;

  • Portakal kabuğu epoksi zemin
  • Self leveling epoksi zemin
  • Epoksi coating ( epoksi boya )
  • Şeffaf epoksi zemin
  • Antistatik epoksi zemin
  • Mortar epoksi zemin

EPOKSİ ZEMİN KAPLAMA KULLANIM ALANLARI

Epoksi zemin kaplama kullanım alanları olarak çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Birbirinden farklı mekana epoksi uygulaması yapılabilir. Birçok faklı zeminlere hitap edebilen epoksi kaplama çok tercih edilmektedir.

Epoksi kaplama elektrik veya steril alanlarda kullanıldığı gibi kafeterya, derslik gibi zeminlerde de uygulanabilir.

Kullanım alanları;

  • Fabrika zeminleri
  • Üretim tesisleri
  • Otopark zeminleri
  • Hastaneler
  • Uçak ve helikopter hangarları
  • Laboratuvar zeminleri
  • Giyim atölyesi
  • Otomotiv sektörü
  • Sergi salonları
  • Depo
  • Showroom zeminleri
  • Kafeterya – Cafe
epoksi zemin kaplama
epoksi zemin kaplama

Sohbete başla..
Merhaba;

Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Call Now Button